ARBO & Veiligheid

088 - 1663000

IVM en Drenthe College gaan veiligheidspartnerschap aan

IVM en Drenthe College gaan veiligheidspartnerschap aan

Geplaatst op 17 mei 2019

Het Instituut voor Veiligheid & Milieu (IVM) gaat in samenwerking met Drenthe College Emmen studenten tijdens hun technische MBO-opleiding voorzien van verschillende veiligheidscertificaten. Op deze manier leren de studenten niet alleen hun werk vakbekwaam uit te voeren, maar ook veilig.

Michel Karsten, Opleidingsmanager Drenthe College: “Binnen de opleiding Allround Operationeel Technicus (AOT) is al veel aandacht voor veiligheid. VCA-VOL is onderdeel van het vakkenpakket en er wordt stilgestaan bij onderwerpen als LOTOTO, LMRA en TRA*. Om de aansluiting op de arbeidsmarkt te vergroten, vinden wij het belangrijk dat onze studenten al tijdens hun opleiding de mogelijkheid hebben om erkende (SOG) veiligheidscertificaten te halen. IVM kan als veiligheidspartner in deze behoefte voorzien.”

Samenwerking-IVM-en-DC-02.jpg

Op 10 mei had de eerste groep leerlingen van Drenthe College de training Werken met een vorkheftruck, basis (SOG), waarin zij hebben geleerd hoe ze op een veilige manier efficiënt kunnen werken met een vorkheftruck. Deze opleiding bestaat uit theorie, waarbij de basisbegrippen en wetgeving wordt uitgelegd, en praktijk. De meerdaagse opleiding werd afgesloten met twee examens; theorie en praktijk. Alle deelnemers zijn voor beide examens geslaagd en dus nu in het bezit van hun SOG certificaat Werken met een vorkheftruck.

WhatsApp-Image-2019-05-09-at-21-29-35.jpeg

Michael Wielens, Manager Training IVM: “Als je tijdens je opleiding al leert veilig te werken, wordt het vanzelfsprekend om deze kennis tijdens je werk toe te passen. Met de samenwerking met Drenthe College hopen we het aantal arbeidsongevallen in Nederland verder terug te dringen én ervoor te zorgen dat de studenten sneller een baan vinden zodra ze klaar zijn met hun opleiding. Steeds meer bedrijven vragen om erkende veiligheidscertificaten, en de kans op werk is groter als je niet alleen vakbekwaam bent, maar ook aantoonbaar positief bijdraagt aan de veiligheidscultuur op de werkvloer.”

Als onderdeel van het veiligheidspartnerschap, stelt Drenthe College extra flensbomen beschikbaar voor de trainingslocatie van IVM in Coevorden, waardoor ook daar de SOG-opleiding Werken aan flensverbindingen volgens protocol gegeven kan worden. Beide opleidingen zijn vrij toegankelijk, dus niet alleen voor de studenten van Drenthe College.  

Michael Wielens: “We zijn ontzettend blij met deze samenwerking. Alle partijen hebben baat bij de onderlinge uitwisseling van kennis en faciliteiten.”

DC_heftruck.jpg

Meer weten over onze trainingen of het veiligheidspartnerschap met Drenthe College? Mail of bel ons: 088 – 166 3000

WhatsApp-Image-2019-05-09-at-21-29-36-3.jpeg

* LOTOTO = Lock out, tag out, try out. Een veiligheidsprocedure om installaties af te sluiten zodat er onderhoud plaats kan vinden

LMRA = Laatste Minuut Risico Analyse.  Een veiligheidsprocedure om vast te stellen of er veilig aan de werkzaamheden begonnen kan worden.

TRA = Taak Risico Analyse. Voor risicovolle taken moet van te voren een TRA opgesteld worden. De te nemen maatregelen om het risico af te dekken of te beperken, worden opgenomen in de werkvergunning.

Terug