ARBO & Veiligheid

088 - 1663000

Training flensboomtechniek voor studenten Drenthe College

Training flensboomtechniek voor studenten Drenthe College

Geplaatst op 1 juni 2021

IVM is in 2019 een veiligheidspartnerschap aangegaan met Drenthe College om studenten tijdens hun technische MBO-opleiding te voorzien van verschillende veiligheidscertificaten. Op deze manier leren de studenten niet alleen hun werk vakbekwaam uit te voeren, maar ook veilig. In dat kader mochten wij vorige week een groep studenten ontvangen voor de training "werken aan flensverbindingen".

Tweedejaars AOT-studenten worden in twee kleine groepen getraind bij IVM in Coevorden op het gebied van ‘Werken aan flensverbindingen’. Deze training is onderdeel van het zogenaamde plus-pakket van de opleiding AOT (Allround Operationeel Technicus). In dit pakket zitten ook trainingen als ‘Werken aan hijsverbindingen’, ‘Werken met een heftruck’, ‘Hijsen’ en ‘LoToTo’*. Alle trainingen leveren bij goed resultaat een waardevol en erkend certificaat op. Iets waar de studenten bij het solliciteren voordeel van hebben.

Student Timo de Roo beaamt dit volmondig: “Alle extra’s die ik nu meepik zijn mooi meegenomen. Ik leer dit in twee intensieve dagen buiten de deur van DC. Een mooie aanvulling op mijn AOT-diploma en mijn VCA vol! Theorie en praktijk zijn hier mooi verbonden. Ik heb net de uitleg gehad en mag nu ook lekker even sleutelen.”

Trainer Geert Streur kijkt kritisch toe: “Ik leer ze alles stap voor stap aan, zodat ze weten waar ze mee bezig zijn en inzien wat de gevolgen zijn als ze dit niet veilig doen. Die bewustwording is net zo belangrijk als de techniek zelf.”

Door de unieke samenwerking tussen IVM en Drenthe College worden AOT-studenten vakbekwaam en veilig opgeleid. Binnen IVM wordt veiligheid het liefst met hoofdletters geschreven. Manager training Michael Wielens: “Veiligheid is onze core business en staat altijd voorop in onze opleidingen en trainingen. Het is heel belangrijk om jonge mensen tijdens hun opleiding hier kennis mee te laten maken. Tijdens hun stages kunnen ze dit direct toepassen.”

De flensbomen waarmee gewerkt wordt tijdens de training zijn beschikbaar gesteld door Drenthe College, als onderdeel van het veiligheidspartnerschap. Hierdoor kunnen niet alleen DC-studenten er gebruik van maken, ook andere deelnemers (medewerkers van bedrijven) werken ermee. Dit levert voordeel op voor beide kanten binnen de samenwerking ‘vrienden van techniek’. Een echte win-win situatie!

*Lototo – Lock out, tag out, try out. Een veiligheidsprocedure om vast te stellen of er veilig aan de werkzaamheden begonnen kan worden. 

DC-AOT-IVM-Flenstraining-03.jpg

DC-AOT-IVM-Flenstraining-02.jpg

Dit artikel staat ook op de website van Drenthe College.

Terug