ARBO & Veiligheid

088 - 1663000

Deelnamevoorwaarden SOG

Vanaf 1 april 2019 gelden er nieuwe richtlijnen voor wat betreft deelnamevoorwaarden en minimale opleidingsduur. Er wordt meer onderscheid gemaakt tussen een basis- en een herhalingstraining. Dit heeft als gevolg dat je als deelnemer even goed moet kijken voor welke training je gaat inschrijven.

Logo.png

SOG-trainingen bij IVM en deelnamevoorwaarden

IVM biedt diverse SOG trainingen  aan. Om deel te mogen nemen aan een training stelt SOG hier bepaalde voorwaarden aan:

• Voor iedere training moet je minimaal 18 jaar* zijn.
• In bezit zijn van een geldig VCA diploma (basis, VOL of VIL-VCU).
• Er wordt onderscheid gemaakt of je een beginner/onervaren bent of al veel ervaring hebt met de materie of machine.

Per training kan er nog een specifieke deelnamevoorwaarde zijn, bijvoorbeeld bij gasmeten moet je ook verkleuring kunnen herkennen. Al deze voorwaarden kun je terugvinden in het specificatieblad van de training op de website van VCA Infra.

*Er wordt een uitzondering gemaakt voor leerlingen die in het kader van het  behalen van een startkwalificatie de training volgen. Hiervoor geldt een minimum leeftijd van 16 jaar.

De SSVV Opleidingengids in het kort

SOG staat voor SSVV* Opleidingengids. Om incidenten te voorkomen, moeten medewerkers gekwalificeerd zijn om specifieke risicovolle taken uit te voeren. Denk aan gasmeten, herkennen van asbest of werken met een vorkheftruck. Medewerkers moeten ook gekwalificeerd zijn om werkzaamheden in risicovolle omgevingen te verrichten. Denk aan petrochemische installaties, bouwplaatsen of fabrieken. 

In de SSVV Opleidingengids (SOG) hebben Deltalinqs, NOGEPA, SIR, Techniek Nederland, VNCI, VNPI, VOMI en VSB beschreven welke instructies, trainingen en opleidingen zij voor welke risicovolle taken aanbieden. Alle bij de SSVV aangesloten branches kunnen van dit opleidingsaanbod gebruikmaken. 

*Stichting Samenwerken Voor Veiligheid

Basis of herhaling training


IVM biedt verschillende SOG trainingen aan, maar welke variant moet je nu hebben als je bijvoorbeeld een heftruck certificaat nodig hebt?

• Als jij nog niet eerder op een heftruck hebt gezeten of onervaren bent, ga dan voor een basistraining.  
• Wanneer jij regelmatig op een heftruck rijdt en hier veel ervaring mee hebt, ga dan voor de herhalingstraining

Let op! Je moet wel kunnen aantonen dat je ruim voldoende ervaring hebt met werkzaamheden binnen dit vakgebied. In het geval je wilt weten of je diploma nog geldig is, dan kun je dit controleren via het Centraal Diploma Register.

Kijk dus even goed of jij je voor de juiste training inschrijft. Je wilt natuurlijk wel je certificaat halen!